Što pomaže protiv intenzivne glavobolje zbog mamurluka?

Večernji izlasci, vjenčanja, karnevali i rođendanske zabave neki su od događaja na kojima je uobičajeno nazdraviti čašom pjenušca ili bocom piva. Jedna čaša brzo se pretvori u nekoliko njih, što može imati vrlo neugodne posljedice sljedeće jutro. Mučnina i glavobolje povezane s mamurlukom često traju cijeli sljedeći dan. Doznajte što možete učiniti protiv glavobolje nakon što popijete previše alkohola.

Dijeli na:

Što izaziva glavobolje povezane s mamurlukom?

Glavobolje nakon konzumacije alkohola dobro su poznat fenomen. Međutim, znanstvenici još uvijek nisu sigurni što točno izaziva mamurluk. Vjerojatno je riječ o kombinaciji raznih učinaka alkohola na tijelo: 

  • Jetra razgrađuje alkohol. Proizvodi razgradnje povećavaju proizvodnju urina, čime tijelo gubi vodu. Dehidracija se smatra primarnim razlogom mamurluka nakon konzumacije prevelike količine alkohola.
  • Osim toga, urinom se iz tijela izbacuju važni minerali poput magnezija ili kalija. Nedostatak minerala stoga izaziva tipičnu glavobolju povezanu s mamurlukom. 

Neka alkoholna pića sadržavaju mješavinu različitih alkohola. Takva alkoholna pića mogu izazvati glavobolje povezane se mamurlukom. 

Sve u svemu, alkohol izaziva pulsirajuću glavobolju koja je obično slična migreni te druge neugodne nuspojave poput mučnine, vrtoglavice i umora. 

Simptomi

Česta je pulsirajuća glavobolja slična migreni

Liječenje

Pijte dovoljno tekućine i pojedite lagan obrok

Uzrok

Pretjerana konzumacija alkohola

Mamurluk 6

Aspirin® pomaže kod glavobolja od mamurluka

Analgetici su brz lijek za glavobolju povezanu s mamurlukom. Aspirin® 500 mg sa svojim aktivnim sastojkom acetilsalicilatnom kiselinom pokazao se izrazito učinkovitim protiv Glavobolje od mamurluka. Aspirin® počinje djelovati brzo i može ublažiti glavobolje povezane s mamurlukom.

Što još pomaže kod mamurluka? 

Gotovo svatko ima svoje mišljenje o tome što je najučinkovitije protiv mamurluka. Neovisno o tome koliko domaćih lijekova ili narodnih savjeta iskušate da biste izbjegli glavobolju povezanu s mamurlukom, svatko može doživjeti mamurluk nakon nekoliko čaša alkohola. Međutim, sljedeći savjeti mogu vam pomoći ograničiti utjecaj mamurluka: 

  • Nikada nemojte piti alkohol na prazan želudac. Poželjno je jesti hranu koja je osobito masna. Iako to malo odgađa apsorpciju alkohola, alkohol će ući u krvotok prije ili poslije i osjetit ćete mamurluk. Stoga biste trebali jesti lagane obroke poput tjestenine s umakom s niskim udjelom masnoće ili kajganu da alkohol ne bi odjednom ušao u vaš organizam, a da biste istodobno zaštitili i svoj probavni trakt. 
  • Pijte mnogo vode uz alkohol da biste nadoknadili gubitak tekućine. Poželjno je nakon svake čaše alkohola popiti čašu vode. Orašasti plodovi ili slani štapići mogu pomoći održati ravnotežu minerala. 
  • Zdrav doručak sljedeće jutro dobar je lijek za mamurluk. Pijte mnogo tekućine i jedite hranu bogatu ugljikohidratima, npr. peciva i slanu hranu poput maslina ili feta sira. 
  • Šećite po svježem zraku. To će vam pružiti energije i razbistriti um. 

Glavobolja povezana s mamurlukom jasno upućuje na to da ste konzumirali previše alkohola. Najbolji je lijek stoga, naravno, ne pretjerivati u konzumaciji alkohola. Osim što izaziva mamurluk, alkohol ima i štetan dugoročan utjecaj na tijelo, npr. može prouzročiti oštećenje jetre, zatajenje srca ili oštećenje živaca. 

Pregled proizvoda Aspirin®

Aspirin® 500 mg, Aspirin® Plus C Forte ili Aspirin® Plus C Orange? Koji je najbolji proizvod za mene?

Glavobolja 18