Prehladu često prate bolovi u tijelu

Uz hunjavicu, grlobolju, vrućicu i općenitu malaksalost, bolovi u tijelu jedan su od mogućih simptoma prehlade (infekcija nalik na gripu). Gripa također često izaziva bolove u rukama i nogama. Doznajte više o uzrocima i mogućnostima liječenja bolova u tijelu.

 

 

Dijeli na:

Zašto prehlada izaziva bolova u tijelu?

Bolovi u tijelu zbog prehlade zapravo su pozitivan znak jer upućuju na to da se tijelo bori protiv uzročnika infekcije. Tijekom infekcije prouzročene virusima prehlade tijelo oslobađa posebne tvari koje djeluju poput glasnika, uključujući prostaglandine, koji su neophodni za rad imunosnog sustava, a također izazivaju podražaj na bol u živčanim stanicama.
Bolovi u tijelu, tj. bolovi u mišićima i zglobovima, zbog prehlade obično se pojavljuju jedan dan ili dva dana nakon infekcije. Tipične bolove:

  • karakterizira bolno stezanje u nogama ili rukama i leđima
  • koje može biti različitog intenziteta i
  • potencijalno se javlja pri svakom pokretu kao i tijekom mirovanja, tj. tijekom sjedenja ili ležanja.

Ove tegobe često se kolokvijalno nazivaju bolovi u mišićima, vjerojatno zato što su bolovi u tijelu često slični upali mišića.

Ublažavanje prehlade i bolova u tijelu

Bolovi u tijelu mogu nas ozbiljno ograničiti u svakodnevnom životu, baš kao i grlobolja, vrućica ili dugi simptomi prehlade. Razni domaći lijekovi mogu se upotrijebiti za olakšanje tegobe, a neki od njih su sljedeći:

  • Stavite obloge za noge na bolne ekstremitete. Oblozi bi trebali biti temperature od otprilike 20 Celzijevih stupnjeva, a mogu se upotrebljavati otprilike na 10 – 15 minuta nekoliko puta na dan.
  • Napravite si vruću kupku radi topline i opuštanja. Dodajte dodatke za kupku koji potiču cirkulaciju kao što su smrekine iglice da biste dodatno pomogli imunosnom sustavu. Međutim, nemojte se kupati ako imate vrućicu.
  • Pijenje mnogo vrućeg čaja često zna biti korisno. Preporučuju se čajevi od cvijeta kamilice, cvijeta lipe ili đumbira.

Lijekovi protiv bolova iz ljekarne dobra su alternativa ili dodatak dokazanim kućnim lijekovima. Obično se nude kao posebni proizvodi protiv simptoma prehlade. Lijekovi koji sadržavaju acetilsalicilatnu kiselinu kao što Aspirin® Plus C Forte dokazano pomažu kod grlobolje, bolova u tijelu i vrućice.

Uzrok

Bolova u tijelu često izaziva prehlada ili gripa

Vruća kupka

pruža toplinu i omogućuje opuštanje

Pijenje mnogo tekućine

Biljni čajevi mogu mogu pomoći u nadoknadi tekućine

Lijekovi protiv bolova

uklanjaju bolove

Bolovi u tijelu 6

Kada trebate posjetiti liječnika zbog prehlade i bolova u mišićima i zglobovima?

Bolovi u tijelu povezani s prehladom obično prestaju nakon nekoliko dana. Ako se to ne dogodi, posjetite liječnika. Isto vrijedi i za visoku vrućicu (više od 39 Celzijevih stupnjeva), ako se obilno znojite ili ako se osjećate izrazito iscrpljeno.

Napomena: neuobičajeno snažni bolovi u tijelu mogu upućivati na gripu. Zna biti teško razlikovati prehladu od gripe. Liječnik može jasno utvrditi je li riječ o prehladi ili gripi.

Pregled proizvoda Aspirin®

Aspirin® 500 mg, Aspirin® Complex ili Aspirin® Plus C? Koji je najbolji proizvod za mene?

Glavobolja 14