Akutna bol i vrste bolova

S obzirom na to da je bol signal upozorenja koji nam šalje tijelo, nikada ne biste smjeli ignorirati razne vrste bolova kao što su glavobolje, bolovi u leđima ili mišićima. Pregled s najčešćim vrstama bolova i najčešćim lijekovima protiv bolova nalazi se u nastavku.

Bol, ali zašto?

Bol je neophodan za naše zdravlje. Djelovati da spriječimo bol ili izbjegnemo okidač možemo samo ako nam tijelo šalje signale u obliku bolova kada nešto nije u redu. Na primjer, kada bismo mogli bezbolno staviti dlan na vrući štednjak, redovito bismo zadobivali teške opekline i možda bismo izgubili funkciju ruke koju smo opekli. Međutim, s obzirom na to da kontakt s pločom za kuhanje izaziva oštar bol, odmah povlačimo ruku da bismo izbjegli dodatno oštećenje. Međunarodno udruženje za proučavanje bolova stoga definira bol kao neugodno osjetilno ili emocionalno iskustvo koje je povezano ili bi moglo biti povezano sa stvarnim ili mogućim oštećenjem tkiva.

Kako u takvoj situaciji dolazi do bola? Ako se stimuliraju živčane stanice na određenom mjestu u tijelu (npr. zbog hladnoće, ozljede ili upale), one prenose signal u mozak, glavni upravljački centar tijela. Mozak pregledava poruku, „prevodi” je u osjetan bol i, ako je to potrebno, osigurava odgovarajuću reakciju. To može biti, među ostalim, zaustavljanje trenutačne aktivnosti ili pak bježanje od uzroka bola.

  Stručnjaci vjeruju da postoji više od 350 različitih vrsta glavobolja. Njihovi uzroci mogu biti raznoliki. Glavobolje nisu prouzročene samim mozgom, već susjednim područjima osjetljivima na bol kao što su moždane ovojnice i krvne žile. Doznajte kako dolazi do razvoja akutnog bola, što može biti njegov okidač i prije svega što zaista pomaže kod glavobolja.


  DOZNAJTE VIŠE O GLAVOBOLJAMA
   

  Bolovi u vratu ili napetost u vratu mogu biti simptomi stresa ili imati druge uzroke. To obično dovodi do glavobolja ili nepravilnog držanja, što pak utječe na cijeli mišićno-koštani sustav. Suočavanje s bolovima u vratu od prvog trenutka može pomoći u sprječavanju naknadnih problema. Pročitajte više o mogućim razlozima napetosti u vratu i što učiniti u vezi s time.


  DOZNAJTE VIŠE O BOLOVIMA U VRATU
   

  Vječiti problem s leđima: bolovi u leđima zaista su postali česta bolest. Međutim, valja biti oprezan jer nisu svi bolovi u leđima jednaki. Doznajte više o različitim vrstama bolova koji se mogu javiti u leđima, kako utvrditi njihov uzrok i kako ih se riješiti.


  DOZNAJTE VIŠE O BOLOVIMA U LEĐIMA
   

  Često postoji naznaka prenaprezanja i nepravilne raspodjele opterećenja. Tijelo obično razvija bolove u zglobovima i mišićima kao reakciju na preopterećenje mišićno-koštanog sustava. Prije svega, taj se bol smatra, i namijenjen je, kao signal upozorenja da bi se opterećenje trebalo malo olakšati. Međutim, što valja učiniti ako si uopće ne možete priuštiti odmor ili ako se takva vrsta bola pojavi bez ikakvog očitog razloga?


  DOZNAJTE VIŠE O BOLOVIMA U MIŠIĆIMA I ZGLOBOVIMA
   

  Koji lijek protiv bolova upotrijebiti?

  Ako tražite lijek protiv bolova koji se izdaje bez recepta, možda ćete biti suočeni s prevelikim izborom. Na tržištu je dostupno mnogo različitih proizvoda, oblika doziranja i robnih marki. Nemojte se zbuniti zbog mnogo oznaka. Ako bolje pogledamo, vidjet ćemo da se samo nekoliko aktivnih sastojaka upotrebljava za bol. U nastavku se nalazi pregled svojstava najčešćih aktivnih sastojaka:

  Bol 10

  Svojstva

  Acetilsalicilatna kiselina

  Paracetamol

  Ibuprofen

  Naproksen

  Analgetik

  check
  check

   

  check
  check

  Antipiretik

  check
  check
  check
  check

  Protuupalno djelovanje

  check

  -

  check
  check

   

  Aspirin® 500 mg kao aktivnu supstancu sadrži acetilsalicilatnu kiselinu. Otkrijte način djelovanja lijeka Aspirin® 500 mg.

  Ako niste sigurni koji lijek protiv bolova odgovara vašoj situaciji ili otkuda točno bol dolazi, potražite savjet liječnika. Liječnik će vas pobliže pregledati i dati vam točne savjete o tome što možete učiniti po pitanju svojih simptoma.