Hladnoća ne utječe samo na nos nego i na sinuse

Ako tijekom prehlade osjetite glavobolju i/ili pritiskajuće bolove u licu, vjerojatno se razvila akutna infekcija sinusa. Doznajte koji su tipični simptomi sinusitisa i koji vam lijekovi mogu pomoći u nastavku.

 

Dijeli na:

Koji su tipični simptomi sinusitisa?

Često je teško samo na temelju simptoma odrediti je li riječ o hunjavici ili o upali paranazalnih sinusa. To je zato što se uz sinusitis (upala paranazalnih sinusa) obično istodobno javlja hunjavica (rinitis). Liječnici to nazivaju rinosinusitis. Bolesnici se često žale na sljedeće:

  • začepljen nos
  • curenje iz nosa
  • ograničenu mogućnost disanja kroz nos i smanjen osjet mirisa
  • općenitu malaksalost
  • glavobolju
  • pritiskajuće bolove lica koji postaju gori pri saginjanju.

Pritiskajući bolovi često omogućuju da se odredi koji se sinus upalio zbog prehlade. Bolovi u području čela i očiju, na primjer, upućuju na upalu čeonih (frontalnih) sinusa. Bolovi oko čeljusti ili obraza upućuju na vjerojatnu upalu sinusa gornje čeljusti (maksilarni sinus). Tipični simptomi ove upale mogu se lako zamijeniti za zubobolju. Maksilarni i frontalni sinusitis najuobičajenije su vrste sinusitisa.

Razvoj sinusitisa

Nos i njegovi sinusi povezani su uskim spojnim kanalima koji se zovu ušće (ostium). Kada dođe do infekcije nosne sluznice, infekcija može proći kroz ušća na paranazalne sinuse, što izaziva sinusitis. Štoviše, danas se pretpostavlja da se svaka infekcija nosne sluznice u nekoj mjeri širi na paranazalne sinuse.

Ikona za istrazivanje

Snažna otečenost nosne sluznice i time potaknuto nakupljanje sekreta potiču razvoj sinusitisa. U tom su slučaju ušća začepljena i sinusi nemaju dovoljnu ventilaciju, zbog čega se stvaraju idealni uvjeti za razmnožavanje uzročnika infekcije.

Sinusitis može u načelu zahvatiti bilo koju vrstu sinusa. Sinusi su šupljine u lubanji koje su također obložene sluznicom. Prema njihovom položaju unutar lubanje, sinuse dijelimo na: čeoni (frontalni) sinus, etmoidni sinus, sinus klinaste kosti i sinus gornje čeljusti (maksilarni sinus).

Sinusitis ili rinitis

Sinusitis obično prate pojačana glavobolja i prije svega osjećaj pritiska u paranazalnim sinusima

Razvoj

Obično se javlja kada se infekcija nosne sluznice proširi na sinuse

Liječenje

Lijekovi s dekongestivnim aktivnim sastojkom pseudoefedrinkloridom imaju dekongestivni učinak i za razliku od sprejeva za nos djeluju i na ušće nosa.

Domaći lijekovi

Udisanje pare i primjena infracrvene svjetiljke mogu dodatno pomoći u ublažavanju sinusitisa.

Zena  s sinusitisom

Sinusitis: lijekovi iz ljekarne i kućni lijekovi

Za liječenje sinusa koji su prije svega začepljeni zbog upale potrebno je smanjiti otečenost sluznice u dišnim putovima kako bi se sekret mogao lakše iscijediti iz nosa i kako bi se poboljšala ventilacija paranazalnih sinusa.

Za liječenje sinusitisa prikladni su, na primjer, lijekovi s vazokonstriktivnom djelatnom tvari pseudoefedrinkloridom. Ova tvar ima dekongestivni učinak na sluznicu nosa i paranazalne sinuse te ušće nosa do kojega je teško doći uobičajenim sprejevima za nos. To omogućuje bolje izbacivanje nakupljenog sekreta. Aspirin® Complex je kombinirani lijek koji kao djelatne tvari sadrži acetilsalicilatnu kiselinu I pseudoefedrinkorid. Kombinacija ovih djelatnih tvari ublažava glavobolju I istodobno smanjuje pritisk u glavi u području očiju, obraza I čela.

Osim lijekova za ublažavanje simptoma sinusitisa korisno je i udisanje pare, koje se pokazalo učinkovitim u ublažavanju simptoma hunjavice i kašlja. Mnogim bolesnicima ugodna je i primjena infracrvene svjetiljke. Ona također pomaže smanjiti upalu. Malo povećanje količine vlage u prostoriji isto pomaže razrijediti viskozan sekret i sprječava prebrzo isušivanje sluznice.

Pregled proizvoda Aspirin®

Aspirin® 500 mg, Aspirin® Complex ili Aspirin® Plus C? Koji je najbolji proizvod za mene?

Glavobolja 14