Tenzijske glavobolje često se podcjenjuju

Velik dio stanovništva pati od redovitih tenzijskih glavobolja. To ne izaziva samo veliku patnju onima koji imaju takve glavobolje, već ima i znatne ekonomske posljedice zbog izostanaka s posla. Unatoč tomu ova se bolest često podcjenjuje. Međutim, tenzijske glavobolje treba shvatiti jednako ozbiljno kao i migrene i druge vrste glavobolje. Kako se možete riješiti tenzijskih glavobolja? Koji su uzroci tenzijskih glavobolja?

Dijeli na:

Koji su uzroci tenzijskih glavobolja?

Do 78 % svih Europljana barem jednom u životu osjeti tupe, obostrane bolove u glavi koji se doimaju kao da nešto pritišće glavu. Stoga Europa ima najveći postotak tenzijskih glavobolja od svih kontinenata.1 Što uopće izaziva tenzijske glavobolje? Ovu vrstu glavobolje izaziva napetost u mišićima, prije svega mišićima vrata i ramena. Međutim, ne znamo što točno izaziva bolove. Stručnjaci misle da bolesnici koji pate od tenzijskih glavobolja imaju povećanu osjetljivost na bolove u mišićima glave.
Nekoliko čimbenika može prouzročiti tenzijske glavobolje, a među njima su:

 • emocionalni stres
 • strah i anksioznost
 • nedostatak sna
 • nepravilno držanje
 • jednostrano opterećenje leđnih mišića (npr. zbog dugog sjedenja u uredu).

Svi ovi čimbenici mogu povećati mišićnu napetost. U slučaju česte mišićne napetosti može se aktivirati centar za bolove u mozgu. Zajedno s povećanom osjetljivošću na bolove to poremećuje tjelesnu percepciju bolova, tj. sprječava obradu informacija o napetosti mišića u pozadini. Umjesto toga napetost se percipira kao podražaj bola.

 

Simptomi

Blaga ili umjerena glavobolja

Liječenje

Lijekovi protiv bolova koji se izdaju bez recepta kao što su tablete Aspirin®, trening izdržljivosti, tehnike opuštanja, masaže

Uzrok

Emocionalni stres, nedostatak sna, nepravilno držanje

 

Tenzijska glavobolja 6

Tenzijske glavobolje i njihovi simptomi

Većina glavobolja izazvanih napetošću manifestira se tipičnim simptomima: epizoda akutne tenzijske glavobolje može trajati od 30 minuta do nekoliko dana. Mnogi bolesnici opisuju tenzijsku glavobolju kao blagu ili umjerenu glavobolju pri kojoj se javlja osjećaj kao da nešto pritišće glavu izvana. Tenzijske glavobolje često počinju u vratu i onda se šire prema glavi. U pravilu se javljaju na obje strane glave.

Na prvi ih je pogled teško razlikovati od migrena, no zapravo se može na temelju određenih značajki lako utvrditi je li riječ o tenzijskim glavoboljama:

 

Tenzijska glavobolja

Migrena

 • obostrana
 • obično jednostrana
 • pritiskajući ili stežući bolovi (bolovi djeluju kao da nešto pritišće glavu izvana)
 • pulsirajući bolovi
 • blagi ili umjereni bolovi
 • bolovi su obično jaki
 • fizička aktivnost moguća je te čak može ublažiti simptome
 • fizička aktivnost gotovo je nemoguća i pogoršava simptome
 • mogući su blagi popratni simptomi kao što su osjetljivost na zvukove ili svjetlo, no nema mučnine ni povraćanja
 • popratni simptomi kao što su mučnina, povraćanje, osjetljivost na zvukove ili svjetlo, smetnje vida, poremećaj govora ili smanjenje motoričkih sposobnosti

 

Simptomi tenzijske glavobolje mogu se dalje razlikovati: epizodične tenzijske glavobolje javljaju se do 14 dana mjesečno i daleko su najuobičajenija vrsta glavobolje. Međutim, ako bolesnik pati od glavobolje barem 15 dana mjesečno tijekom najmanje 3 mjeseca (npr. najmanje 180 dana godišnje), riječ je o rijetkom kroničnom obliku tenzijske glavobolje. Ova vrsta tenzijske glavobolje znači da se razvilo pamćenje bolova: struktura živčanog sustava prilagođava se, a živčane stanice s vremenom postaju osjetljivije od živčanih stanica zdrave osobe i šalju mozgu impulse bola čak i kada ima malo (ili uopće nema) podražaja. Što se tiče genetičke predispozicije za kronične tenzijske glavobolje, rizik od tenzijskih glavobolja trostruko je veći kod rodbine u prvom koljenu.

Tenzijska glavobolja 8

Tenzijske glavobolje javljaju se kod ljudi svih starosnih skupina: obično se počinju pojavljivati oko 28 godine života.2

Kako se riješiti tenzijskih glavobolja?

Pravilno liječenje ključno je za ublažavanje glavobolja koje izazivaju napetost kako simptomi ne bi postali kronični. Za učinkovito liječenje potrebno je razmotriti i sve druge moguće uzroke glavobolje kao što su infekcija, hipertenzija ili lijekovi. Kada liječnik isključi druge uzroke ili bolesti, bolesnik može početi liječiti tenzijsku glavobolju. Liječenje obično uključuje sljedeće:

 • učenje tehnika opuštanja
 • bavljenje sportom ili treninge izdržljivosti za smanjenje napetosti (npr. plivanje ili trčanje)
 • smanjenje stresa
 • masaže
 • primjenu hladnoće ili topline (npr. hladni oblozi ili toplinski jastuci s košticama trešnje).
   

Nabrojane metode pomažu ublažiti tenzijske glavobolje te čak mogu spriječiti njihovo ponovno pojavljivanje. Za akutne simptome mogu biti potrebni lijekovi protiv bolova. Blage ili umjerene glavobolje mogu se samostalno liječiti lijekovima koji se izdaju bez recepta.3 Osobe koje pate od tenzijskih glavobolja stoga ih često mogu same liječiti i brzo ublažiti simptome.

Pregled proizvoda Aspirin®

Aspirin® 500 mg, Aspirin® Complex ili Aspirin® Plus C? Koji je najbolji proizvod za mene?

Glavobolja 14
 1. Samoliječenje i zeleni recept, http://www.aponet.de/die-apotheke/selbstmedikation-gruenes-rezept.html (pristupljeno 15. 5. 2013.).
 2. Sahler, K. (2012), Epidemiology and cultural Differences in tension-type headache, Curr Pain Headache Rep, 16: 525–532.
 3. Göbel, H. (2012), Kopfschmerz vom Spannungstyp. Iz: Die Kopfschmerzen, Ursachen, Mechanismen, Diagnostik, Therapie 2012, Springer Verlag Berlin Heidelberg, 3rd edition.