Aspirin® ima analgetsko, antipiretsko i protuupalno djelovanje

Jedna djelatna tvar, mnogi učinci. Acetilsalicilatna kiselina, djelatna tvar proizvoda Aspirin®, ima mnoga svojstva. U nastavku teksta saznajte koliko dugo djeluje Aspirin® i koji se još njegovi sastojci zajedno s acetilsalicilatnom kiselinom bore protiv prehlade. Otkrijte i mnoge druge zanimljive informacije, od područja primjene do načina uzimanja proizvoda.

Aspirin® ima analgetsko, antipiretsko i protuupalno djelovanje

Jedna djelatna tvar, mnogi učinci. Acetilsalicilatna kiselina, djelatna tvar proizvoda Aspirin®, ima mnoga svojstva. U nastavku teksta saznajte koliko dugo djeluje Aspirin® i koji se još njegovi sastojci zajedno s acetilsalicilatnom kiselinom bore protiv prehlade. Otkrijte i mnoge druge zanimljive informacije, od područja primjene do načina uzimanja proizvoda.

Dijeli na:

Učinci 6

Djelatna tvar Aspirina 

Primjena i trajanje djelovanja 

Aspirin® je više od analgetika 

Proizvodi kombinirani s acetilsalicilatnom kiselinom

Koja je djelatna tvar proizvoda Aspirin®

Acetilsalicilatna kiselina kompliciran je izraz kojim se opisuje djelatna tvar s mnogim učincima. Skraćeno ASA, ima analgetski, antipiretski i protuupalni učinak. Kako funkcionira ta djelatna tvar? Koja su njezina područja primjene? Koja su područja primjene i mogući načini uzimanja acetilsalicilatne kiseline, djelatne tvari proizvoda Aspirin®?

Učinak acetilsalicilne kiseline 

Acetilsalicilna kiselina svestrana je djelatna tvar s analgetskim, antipiretskim i protuupalnim svojstvima. 

Kako točno funkcionira acetilsalicilna kiselina?  

Ta djelatna tvar u tijelu inhibira proizvodnju spojeva zvanih prostaglandini koji povećavaju osjetljivost receptora za bol u tijelu. Sprječavanje njihove proizvodnje smanjuje povećanu podražljivost receptora za bol na završecima živaca zbog čega se bol i simptomi upale povlače. 

Acetilsalicilatna kiselina je djelatna tvar u svim proizvodima Aspirin®

Uzimanje i trajanje djelovanja 

Kako uzimati acetilsalicilatnu kiselinu? 

ASA je djelatna tvar koja se obično uzima peroralno, odnosno kroz usta. Hoće li se uzimati u obliku tablete, mikrogranulata ili šumećih tableta, ovisi o pacijentovim preferencijama oblika doziranja. 

Koliko dugo aspirin® djeluje? 

Tableta proizvoda Aspirin® djeluje brzo: blaga do umjerena bol ublažena je otprilike 17 minuta nakon uzimanja.  

Ako se bol ponovo pojavi, odrasli i adolescenti u dobi od najmanje 16 godina ponovo mogu uzeti jednu do dvije tablete nakon minimalnog intervala od četiri sata. Ne smije se premašiti maksimalna dnevna doza od 4.000 grama acetilsalicilatne kiseline, što je naprimer 8 tableta Aspirin® 500 mg ili 10 tableta Aspirin® Plus C. 

Učinak proizvoda Aspirin®: Više od analgetika 

Acetilsalicilatna kiselina u proizvodu Aspirin® pripada u sljedeće skupine djelatnih tvari, od kojih svaka ima poseban učinak: 

  • neopioidni analgetici  
  • nesteroidni antireumatici  
  • inhibitori agregacije trombocita.  
Učinci 7

Aspirin® je neopioidni analgetik. To su lijekovi koji, za razliku od opioidnih analgetika, ne utječu na opioidne receptore u tijelu. Umjesto toga inhibiraju prostaglandine.  Prostaglandini među ostalim uzrokuju da osjećamo bol. Uključeni su u prijenos i percepciju boli u mozgu. 

Učinci 8

Nesteroidni antireumatici su protuupalni lijekovi koji sprječavaju sintezu prostaglandina tako što inhibiraju enzime koji sudjeluju u njegovoj proizvodnji (ciklooksigenaza). Oni nisu odgovorni samo za bol nego i za simptome upale, kao što su crvenilo i oteklina. Stoga Aspirin® ima i protuupalna svojstva.

Učinci 9

Kako im i ime govori, inhibitori agregacije trombocita ometaju lijepljenje krvnih pločica (trombocita) u ugruške. Da bi se mogli lijepiti jedni za druge, trombociti trebaju tvar koja se naziva tromboksan A2. Proizvode ga pomoću jednog enzima. No djelatne tvari kao što je acetilsalicilna kiselina blokiraju taj enzim zbog čega se trombociti ne mogu lijepiti u ugruške.

Aspirin® se može uzimati i za snižavanje temperature jer acetilsalicilna kiselina djeluje na centar za regulaciju temperature u mozgu.

Područja primjene acetilsalicilatne kiseline:

blaga do umjerena bol

antipiretički učinak

sprječava srčani ili moždani udar.

Učinci 11

Postoje li kombinirani proizvodi koji sadržavaju acetilsalicilnu kiselinu?

ASA je dostupna i u kombiniranim proizvodima. Na primjer, Aspirin® Complex sadržava pseudoefedrin i acetilsalicilatnu kiselinu. 

Koje su prednosti te kombinacije djelatnih tvari? ASA inhibira formiranje tvari koje izazivaju vrućicu, bol i upalu, a pseudoefedrin je djelatna tvar protiv curenja nosa jer otčepljuje sluznicu nosa i sinusa. Zahvaljujući tome, Aspirin® Complex je učinkovit lijek protiv prehlade koji ublažava najznačajnije simptome prehlade i doprinosi samoizlječenju. 

Aspirin® Complex

Kombinirani proizvod protiv začepljenog nosa, vrućice, i bolova povezanih s prehladom.

Učinci 13

Učinci pseudoefedrina: Druga djelatna tvar proizvoda Aspirin® Complex 

Pseudoefedrin je simpatomimetik. Povećava oslobađanje noradrenalina istodobno inhibirajući njegovu resorpciju. Time se stimulira simpatički živčani sustav, dio ljudskog živčanog sustava odgovoran za aktiviranje tijela. Stimulacija simpatičkog živčanog sustava uzrokuje stezanje krvnih žila, što uzrokuje smanjenje otekline sluznice nosa i sinusa. Nos je ponovo prohodan i disanje se poboljša